Πώς να αποφύγετε τη στρατιωτική θητεία

Αν είσαι αγοράκι 18 και άνω σίγουρα σε κάποια φάση σε απασχόλησε η στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας αυτή είναι μια υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη.  Μαζί με τις υποχρεώσεις που φέρνει μαζί της η ενηλικίωση όμως, έρχεται και το δικαίωμα της επιλογής. Η πρώτη σου επιλογή είναι να καταταγείς στο στρατό και για εννέα μήνες να κάνεις τον υπηρέτη στους καραβανάδες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι εναλλακτικές επιλογές έχεις.

Α) Απαλλαγή από τη στράτευση (Ι5)

Ο νόμος ορίζει ότι ορισμένες ασθένειες (σωματικής ή ψυχολογικής φύσης) μπορούν να σε απαλλάξουν από κάποιες υποχρεώσεις που έχεις ως στρατιώτης (π.χ. σκοπιές ή καθημερινό ξύρισμα) ή να οδηγήσουν ακόμα και στην οριστική απαλλαγή σου από τη στράτευση –να κατηγοριοποιηθείς δηλαδή ως Ι5.

Στο παρακάτω λινκ μπορείς να βρεις ένα κατάλογο με όλες τις ασθένειες που οδηγούν σε οριστική απαλλαγή: ΦΕΚ-Σωματική Ικανότητα

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που είσαι απόλυτα υγιής και παρόλα αυτά δεν θέλεις να υπηρετήσεις;

Λόγω του ότι οι ψυχολογικές ασθένειες είναι δύσκολο να διαγνωσθούν μπορείς να το «παίξεις τρελός» και να κριθείς ακατάλληλος για στράτευση (Ι5) για ψυχολογικούς λόγους, να πάρεις δηλαδή το λεγόμενο «τρελόχαρτο».

Για το τρελόχαρτο θα ακούσεις από γονείς, φίλους και γνωστούς αλλά και θα διαβάσεις στο internet διάφορα του στυλ ότι δεν μπορείς να διοριστείς στο δημόσιο, ότι δεν μπορείς να βγάλεις δίπλωμα οδήγησης, ότι δεν μπορείς να βγάλεις διαβατήριο και άλλα παρόμοια. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Το 2000 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε ότι είναι παράνομο να αναγράφεται στο στρατιωτικό απολυτήριο ο λόγος της απαλλαγής από τη στράτευση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κανένας είτε είναι εργοδότης, είτε το δημόσιο δεν μπορεί να ξέρει αν απαλλάχθηκες για ψυχολογικούς ή παθολογικούς λόγους. Αν σε ρωτήσει ή αν προβεί σε διάκριση εναντίον σου εξαιτίας της απαλλαγής σου παραβιάζει το νόμο και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εναντίον του.

Ο μοναδικός περιορισμός που έχεις σε περίπτωση που απαλλαγείς από τη στράτευση είναι πως δεν μπορείς να διοριστείς σε κάποιο από τα σώματα ασφαλείας (στρατός, αστυνομία, λιμενικό, κτλ).

Ας δούμε τώρα ποια είναι η διαδικασία της απαλλαγής.

Δυο-τρεις μήνες πριν σε καλέσει ο στρατός να παρουσιαστείς θα πρέπει να τηλεφωνήσεις σε κάποιο νοσοκομείο που έχει ψυχιατρική πτέρυγα (ακολουθούν διευθύνσεις και τηλέφωνα από τα πιο γνωστά) και να κλείσεις ραντεβού με ένα ψυχίατρο. Πριν το πρώτο ραντεβού καλό είναι να έχεις ψάξει λίγο τα συμπτώματα της ψυχολογικής ασθένειας από την οποία θα υποδυθείς ότι πάσχεις (οι περισσότεροι επιλέγουν την κατάθλιψη γιατί ο ρόλος δεν είναι απαιτητικός, αλλά η επιλογή θα πρέπει να έχει να κάνει με το χαρακτήρα σου και με τα συμπτώματα που σου φαίνεται πιο εύκολο να υποδυθείς με αληθοφάνεια).

Αφού λοιπόν έχεις διαβάσει το μάθημά σου πας στο νοσοκομείο και κάνεις το ραντεβού με το γιατρό. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις αυτό το πρώτο ραντεβού αναγνωριστικά και να μην πεις τίποτα για το θέμα του στρατού. Κατά πάσα πιθανότητα ο γιατρός θα σου κλείσει άλλο ραντεβού σε 15 μέρες ή σε ένα μήνα. Σε αυτό το δεύτερο ραντεβού, αν θεωρείς ότι ο γιατρός είναι συνεννοήσιμος, μπορείς να αναφερθείς στην επικείμενη στράτευση σου ως ένα παράγοντα που σε αγχώνει επιπλέον και να ζητήσεις ένα χαρτί που να λέει ότι ο συγκεκριμένος γιατρός σε παρακολουθεί. Ελάχιστοι πρόκειται να αρνηθούν να στο δώσουν.

Αν θέλεις να επισπεύσεις τη διαδικασία μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ιδιώτη ψυχίατρο όπου μπορείς να του πεις τι θέλεις από το πρώτο ραντεβού. Τα αρνητικά σε αυτή τη περίπτωση είναι πως θα πρέπει να πληρώσεις για την επίσκεψη από 50 μέχρι και 80 ευρώ, καθώς και το ότι οι στρατιωτικοί γιατροί δείχνουν μια μεγαλύτερη προτίμηση στα χαρτιά από δημόσια νοσοκομεία. Είτε από ιδιώτη γιατρό όμως, είτε από δημόσιο νοσοκομείο πριν παρουσιαστείς στο στρατό είναι πολύ χρήσιμο να έχεις ένα χαρτί. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πήραν την απαλλαγή χωρίς χαρτιά, έχοντας όμως τα χαρτιά μαζί σου διευκολύνεις τη διαδικασία και ο στρατιωτικός γιατρός αισθάνεται καλυμμένος να δώσει την απαλλαγή αφού ένας συνάδελφός του έχει ήδη διαγνώσει ασθένεια.

Αφού πάρεις το χαρτί που αναγράφει ότι σε παρακολουθεί ψυχίατρος, περιμένεις να σε καλέσει ο στρατός στην αγκαλιά του. Αφού σου έρθει η κλήση από τη στρατολογία έχεις δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι να πας στο φρουραρχείο της πόλης σου πέντε (5) ημέρες πριν από την ημέρα που πρέπει να παρουσιαστείς. Στο φρουραρχείο η διαδικασία είναι γραφειοκρατική. Πηγαίνεις όσο πιο νωρίς το πρωί μπορείς (γιατί η μέρα θα είναι μεγάλη και φαντάζομαι ότι θέλεις νε ξεμπερδεύεις σε μια μέρα). Σε βλέπει ένας γενικός γιατρός και σου δίνει παραπεμπτικό για το σχετικό νοσοκομείο.. Εκεί σε βλέπει ειδικός γιατρός ανάλογα με την πάθηση ή την «πάθησή» σου και μαζί με όλη τη χαρτούρα επιστρέφεις πρώτα στο φρουραρχείο και μετά πηγαίνεις στο στρατολογικό γραφείο. Ο ειδικός γιατρός βλέπει τα χαρτιά σου σε εξετάζει και γράφει την ασθένεια και την αναβολή που προτείνει. Την αναβολή δεν τη δίνει ο γιατρός, απλώς κάνει πρόταση για αναβολή/απαλλαγή. Στο στρατολογικό γραφείο σου λένε ότι θα σου έρθει χαρτί που θα σε ενημερώνει πότε θα περάσεις από την επιτροπή αναβολών/απαλλαγών (περίπου 3 εβδομάδες μετά). Αυτή η επιτροπή δίνει επίσημα τις αναβολές/απαλλαγές. Ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από το να επικυρώνει την πρόταση του ειδικού γιατρού.

Έχε υπόψη ότι από το φρουραρχείο μπορούν να αρνηθούν να σε παραπέμψουν σε νοσοκομείο και να σου πουν να παρουσιαστείς στο στρατόπεδο. Αν γίνει αυτό κάνε μανούρα, πες ότι δεν μπορείς να μετακινηθείς για ιατρικούς λόγους (εδώ μπορούν αν βοηθήσουν και τα χαρτιά από τους γιατρούς που θα έχεις), αλλά να θυμάσαι ότι αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο.

Η άλλη σου επιλογή είναι να πας μέσω στρατοπέδου. Παίρνεις τα χαρτιά από τους ιδιώτες γιατρούς ή τα δημόσια νοσοκομεία που έχεις, το σημείωμα κατάταξης και ένα συνοδό (πατέρα, μητέρα, αδερφό, φίλη, κτλ) και εμφανίζεσαι στο στρατόπεδο τη μέρα που γράφει το χαρτί. Ο συνοδός σου εξηγεί στην πύλη ότι έχετε έρθει για αναβολή/απαλλαγή, μπαίνετε μέσα, καταγράφουν τα στοιχεία σου, περιμένετε, περιμένετε λίγο ακόμα και κάποια στιγμή μετά από αρκετές ώρες είτε περνάς από τους γιατρούς του στρατοπέδου είτε σας πηγαίνουν σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο συνοδός σου δείχνει τα χαρτιά από τους γιατρούς που έχετε, εξηγεί το πρόβλημα που έχετε συνεννοηθεί από πριν και απαντάει στις ερωτήσεις των γιατρών. Τις περισσότερες φορές οι γιατροί είναι βαριεστημένοι δημόσιοι υπάλληλοι και η κάθε «εξέταση» διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι μάξιμουμ τα 3 λεπτά. Υπάρχει βέβαια και η ακραία περίπτωση να πέσετε πάνω σε κάποιον στρατόκαυλο και να σας ζαλίσει. Να θυμάσαι όμως ότι μέσα στο στρατόπεδο δεν μπορεί κανένας να σε κρατήσει με το ζόρι. Μετά από την εξέταση περιμένεις ακόμα μερικές ώρες μέχρι να υπογραφούν/σφραγιστούν τα χαρτιά και μετά παίρνεις την αναβολή/απαλλαγή σου και τέλος!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δεν υπάρχει νοσοκομείο μέσα στο στρατόπεδο και έχει πάει αργά μέχρι να εξεταστείς οι καραβανάδες μπορούν να σου πουν ότι θα περάσεις από τους γιατρούς την επόμενη ημέρα. Αν έχεις πάει μόνος σου θα αναγκαστείς να μείνεις ένα βράδυ μέσα στο στρατόπεδο, αν έχεις πάει με συνοδό θα αναλάβει αυτός την ευθύνη της μεταφοράς σου, θα πας σπίτι σου το βράδυ και την επόμενη μέρα θα πας στο νοσοκομείο.

Επίσης, απαλλαγή από τη στράτευση δεν θα πάρεις την πρώτη φορά. Για να απαλλαγείς οριστικά θα πρέπει να συμπληρώσεις δύο χρόνια αναβολών. Αυτό μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

Α) Διετή αναβολή + οριστική απαλλαγή => Δύο επισκέψεις σε στρατόπεδο/φρουραρχείο.

Β)  Δύο ετήσιες αναβολές + οριστική απαλλαγή => Τρεις επισκέψεις σε στρατόπεδο/φρουραρχείο.

Γ) Μία ετήσια + δύο εξάμηνες αναβολές + οριστική απαλλαγή => Τέσσερις επισκέψεις σε στρατόπεδο/φρουραρχείο.

Δ) Τέσσερις εξάμηνες αναβολές + οριστική απαλλαγή => Πέντε επισκέψεις σε στρατόπεδο/φρουραρχείο. (Λίγο απίθανο σενάριο)

Αναβολή/απαλλαγή μέσω στρατοπέδου ή μέσω φρουραρχείου;

Το καθένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, οπότε δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Έχει να κάνει με το τι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα.

Το θετικά του φρουραρχείου είναι ότι δεν χρειάζεται να φύγεις από την πόλη σου και δεν περνάς τις πύλες του στρατοπέδου, το αρνητικό είναι ότι η αναβολή δεν βγαίνει αμέσως και έχεις μια περίοδο αναμονής (3 εβδομάδες – 1 μήνας). Αντίστοιχα, αν πας μέσω στρατοπέδου είναι πιθανό να πρέπει να κάνεις ένα ταξιδάκι, μπορεί να αγχωθείς λίγο παραπάνω γιατί θα περάσεις μια μέρα μέσα στο στρατόπεδο, αλλά θα έχει τελειώσει τα πάντα μέσα σε μια μέρα.

Β) Ανυποταξία

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται λίγο φασαρία έχεις την επιλογή να μην ασχοληθείς καθόλου με το στρατό και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν περάσει η ημερομηνία κατάταξής σου να κηρυχθείς ανυπότακτος.

Ανάλογα με το αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα ή όχι θα κηρυχθείς ανάλογα ανυπότακτος εσωτερικού ή εξωτερικού. Πως το ξέρουν αυτό; Το ελληνικό κράτος είναι τόσο καλά οργανωμένο που η μοναδική του πηγή ενημέρωσης είναι ο ίδιος ο θύτης!!! Αν στείλεις τους γονείς σου στο αστυνομικό τμήμα να δηλώσουν ότι είσαι στο εξωτερικό, τότε είσαι ανυπότακτος εξωτερικού. Συμπέρασμα: δηλώνεις ό,τι θέλεις.

Τι ισχύει τυπικά. Αν μένεις στο εξωτερικό δικαιούσαι να έρχεσαι στην Ελλάδα 30 ημέρες το χρόνο. Ουσιαστικά, αν μετακινείσαι μέσω των χωρών της συνθήκης Σένγκεν μπορείς να κάθεσαι Ελλάδα όσο θέλεις αφού έλεγχοι διαβατηρίων δεν γίνονται. Αν έχεις κηρυχθεί ανυπότακτος εσωτερικού καλό θα είναι να μην κατοικείς πλέον μόνιμα στην διεύθυνση που είχες στα 18 σου (και η οποία είναι καταχωρημένη στη στρατολογία από τότε που πέρασες περιοδεύων), για να αποφύγεις τη δυσάρεστη επίσκεψη της αστυνομίας.

Αν μπεις στη Ελλάδα από χώρα εκτός της συνθήκης Σένγκεν ή αν πέσεις πάνω στην αστυνομία για άλλο παράπτωμα τότε υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και το θέμα της ανυποταξίας. Πρόκειται περισσότερο για μια μικροενόχληση παρά για κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Η ανυποταξία είναι πλέον ΠΛΗΜΜΕΛΛΗΜΑ οπότε το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να οδηγηθείς στο αστυνομικό τμήμα, να οριστεί δικάσιμος για μερικούς μήνες μετά και να αφεθείς ελεύθερος.

Το πιο σοβαρό θέμα που μπορεί να σου δημιουργήσει η ανυποταξία είναι η επιβολή ενός προστίμου ύψους 6.000 ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε το 2011 και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει επαρκώς ορισμένα ζητήματα σχετικά με το πρόστιμο, όπως το αν σβήνεται σε περίπτωση που καταταγείς ή αν γίνεται απαιτητό μέσω της εφορίας.

Γ) Ολική άρνηση στράτευσης

Ακολουθείς την ίδια ακριβώς διαδικασία με την ανυποταξία (γράφεις το σημείωμα κατάταξης εκεί που δεν πιάνει μελάνι), με τη διαφορά ότι ετοιμάζεις μια επιστολή με τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την πράξη. Η επιστολή μπορεί να κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στη στρατολογία ή αλλού.

Δ) Αντιρρησίας συνείδησης       

Ο στρατός πλέον δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν αντί για τη στρατιωτική τους θητεία, να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία. Ενώ θεωρητικά η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται είναι πραγματικά γελοίος. Όποιος δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης σήμερα θα κάνει 15 μήνες εναλλακτικής θητείας (αντί για 9 που είναι η κανονική), θα εκπληρώσει τη θητεία του εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος και Ηράκλειο) και εκτός του τόπου καταγωγής και μόνιμης διαμονής του. Θα δουλεύει κανονικά 8ωρο σε κάποια κοινωφελή υπηρεσία (νοσοκομείο, ταχυδρομείο, κτλ), και για όλα αυτά θα παίρνει περίπου 200 ευρώ το μήνα.

Χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα της στρατιωτικής θητείας γενικά και της αποφυγής της ειδικότερα θα βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

www.omhroi.gr (ό,τι πιο ενημερωμένο υπάρχει στο διαδίκτυο. Δυστυχώς σε πολλά θέματα ο κάθε κακομοίρης γράφει τον πόνο του -φασίστες, στρατόκαυλοι- με αποτέλεσμα η αναζήτηση της πληροφορίας να γίνεται δύσκολη)

www.thiteia.org (καλούτσικο site, το οποίο έχει στηθεί για να σε βοηθήσει να κάνεις και όχι να αποφύγεις τη θητεία σου. Παρόλα αυτά περιέχει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες)

www.antirrisies.gr (κυρίως  για όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν αντιρρησίες συνείδησης, αλλά όχι αποκλειστικά)

diktiospartakos.blogspot.com (καλά παιδιά που το παλεύουν “από μέσα”. Αν επιλέξεις να καταταγείς καλό είναι να ξέρεις πού θα τους βρεις)


64 Responses to “Πώς να αποφύγετε τη στρατιωτική θητεία”

 • Ensomlowbap Says:

  Kalispera,poli kalo kai enimerwtiko to arthro sou,eixa enimerwthei kai ap ta paidia tou omoiroi gr,exw hdh mia monoxroni anavoli [psixologiko] mipws ksereis kana psixiatro dimosio pou na dinei <>?
  Ksereis mipws sto dromokaiteio an tha mou dwsoun kana xarti[epi plirwmis] gia kateutheian apalagi?
  Euxaristw.

 • Ensomlowbap Says:

  eukola to <>?

 • Ensomlowbap Says:

  den kserw giati den grafei tin leksi..XARTI DIAGNWSIS.

 • langd1953@in.gr Says:

  gerasime soy stelnv na enhmervueis

 • akos Says:

  Kalhspera parousiazomai 14/05/2013 sthn aylona.alla logo psixologikon problimaton adinato..exw parei eidi dio xronia anavoli kai thelo apallagi voeithistemaiiiii

 • manos Says:

  Καλησπερα σας,
  θα ηθελα σας παρακαλω πολυ την βοηθεια σας επειδη δεν βγαζω ακρη.παρουσιαζομαι 21/05/2013,αλλα εδω και 10 μηνες ζω στο εξωτερικο για λογους διαβιωσεις,και δεν εχω σκοπο να κατεβω στην ελλαδα να υπηρετησω.
  Σας παρακαλω πολυ ενημερωστεμε τι πρεπει να κανω?
  ευχαριστω πολυ εκ των πρωτερων

 • neuttron Says:

  mages ego parousiasthka 3 fores, provlepsa kai eixa MDMA kai LSD mazi moou kai telika thn trith fora to pira (I5) paneukola , meta apo 5 xronia me ksanakalesane tote pou egine o ntoros me giatrous pou ta pernane gia na dinoun apalages, opote ti ekana xexe mia apo ta idia pira mono MDMA to eixa se ena mpoukalaki nero piga 401 kai meta 414 kai finito.to susthma einai sapio xrisimopoihse to eksipna. Den eimai toksikomanis eimai ergazomenos kai tora me oikogenia me paidi.

 • seba.D Says:

  perastika se emas tous upotaktikous!
  gamo ta krati tous gamo’

 • μητσος Says:

  Φίλε, μπορείς να αναφέρεις κάποια δημόσια νοσοκομεία για τη διαγνωση της ασθένειας και επομενως για το χαρτί;

 • Απόστολος Says:

  Βοήθεια…
  Τους έχω γράψει στα παπάρια μου κανονικά, αλλά έγινα 32, με βγάλανε ανυπότακτο (έλεος) και με φεσώσανε 6000euro.
  Δεν έχω καμία διάθεση να τους τα δώσω (όχι οτι έχω) αλλά τα έχουν στείλει εφορία…
  Γνωρίζει κάποιος κάτι, έναν καλό δικηγόρο που να σχετίζεται με αυτά;
  Οποιαδήποτε βοήθεια είναι δεκτή

  • dikigoros Says:

   αν δεν εχεις ΚΑΝΕΝΑ περουσιακο στοιχειο στο ονομα σου δεν κανεις τιποτα. καποια στιγμη, οταν το προστιμο γιει ληξηπροθεσμο, θα σου ασκηθει ποινικη διωξη και θα δικαστεις. βεβαια αυτο μπορει να παρει αρκετο καιρο οποτε μπορεις να το επιδιωξεις ο ιδιος εαν θες να τελειωνεις νωριτερα. οταν δικαστεις και σε περιπτωση που σου επιβληθει το μεγιστο της ποινης, ειτε εξαγοραζεις την ποινη με πολυ χαμηλοτερο ποσο απο το αρχικο προστιμο(περιπου 1000 ευρω με τα δικαστικαεξοδακαι σε δοσεις) ή αφηνεις την ποινη να εκκρεμει αφου ετσι και αλλιως θα ειναι με τριετη αναστολη.

 • Μηνάς Says:

  Καλησπέρα. Πολύ ωραία σελίδα, μπράβο στους δημιουργούς. Εγώ θέλω να ρωτήσω πως μπορώ να στείλω τα χαρτιά μου και να πάρω αναβολή εξ αποστάσεως. Για να καταλάβετε, μπήκα Οκτώβρη του 2011 και 4 Ιανουαρίου του 2012 πήρα αναβολή γιατί έγινε ένα δυσάρεστο συμβάν (πέθανε ένα πολύ δικό μου πρόσωπο) , δε μπορούσα να μείνω μέσα και πήρα 6 μηνη αναβολή, λόγο ψυχολογικών προβλημάτων για το συμβάν που έγινε. μετατραυματικό στρες (post traumatic stress disorder – PTSD). Όταν τελειώσανε οι 6 μήνες πήγα, σκέφτηκα μήπως την τελειώσω την θητεία αν και δεν ήθελα καθόλου γιατί μου θύμιζε το συμβαν, μα τελικά απο μόνοι τους δεν με αφήσανε να μπώ αν δε με κρατούσανε λέει καμιά 10αρια μέρες στην ψυχιατρική μονάδα, να μου κάνουν εξετάσεις να βεβαιωθούν ότι είμαι καλά και αν πρέπει να παίρνω καποια φάρμακα, (γιατί τότε τους είπα ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ εύκολα και έπαιρνα μια στο τόσο κάποιο ηρεμιστικό), φυσικά δεν δεχτηκα να μπώ στο ψυχιατρείο και να με κάνουν πειραματόζωο με τα φάρμακα και πήρα 1 χρόνο αναβολή. Τώρα ήρθε το χαρτί για 4 Νοέμβρη αλλά δεν υπάρχει πια περίπτωση να μπω, θέλω να πάρω μια αναβολή ακόμη που μου αναλογεί και μετά απαλλαγή. Εγώ μένω Αθήνα, το φρουραρχείο είναι Καβάλα και το στρατολογικό γραφείο έχει μεταφερθεί Κομοτηνή. Αλλιώς πρέπει να πάω να παρουσιαστώ Κοζάνη, να με τρέχουν Θεσσαλονίκη 424 μετά ξανά Κοζάνη να πάρω τα χαρτιά απο το κέντρο και είναι ταλεπορεία. Δεν έχω ούτε την διάθεση, ούτε την οικονομική δυνατότητα να φύγω απο Αθήνα. Μπορώ να πάω στείλω απο εδώ χαρτια στην στρατολογική υπηρεσία ή να πάω στο 401 να περάσω επιτροπή;
  Ευχαριστώ πολύ, σόρρυ που σας κούρασα με το κεβατό μου.

 • Periklis Says:

  Geia xara,

  I anavoli mou ligei stis 31/12/2013 alla pleon zw kai ergazomai sto ekswteriko. Exw kanei ta xartia mou gia na vgalw kainourio diavatirio mias kai ligei mesa sto 2014 gia na borw na taksidevw efkola mias kai to apaitei i douleia mou.

  Den iparxei periptwsi na parousiastw mias kai eimai pleon padremenos 27 etwn kai katoikw kai ergazomai sto eksoteriko. Ap’oso me enimerwsan gia na vgalw diavatirio katoikou eksoterikou tha prepei na ergazomai sto eksoteriko gia 7 eti (!!!). Ergazomai idi 3 xronia opote tha prepei na perimenw 4 epimerous eti!

  Afto pou me endiaferei einai na borw na episkeptomai tin ellada 2-3 (max) vdomades to xrono gia na vlepw sigeneis xwris na exw kapoio provlimma.

  Kserw oti kathe fora pou bainw stin ellada de mou ginetai pote elenxos diavatirio i taftotitas alla de borw na to riskarw opote prepei na eimai sigouros oti de tha ginei kati tetoio.

  Exei kaneis na proteinei kati?

 • Nikos Says:

  Καλησπέρες! Μια μικρή βοήθεια θέλω και εγώ 🙂
  Έχω πάρει την πρώτη αναβολή για ψυχολογικό χωρίς να έχω πάει σε γιατρό. Τώρα έρχεται η ώρα για την δεύτερη αλλά μένω εξωτερικό και δεν είναι εύκολο να κάνω επισκέψεις σε νοσοκομείο…
  Ξέρει κανείς κάποιον γιατρό συνεργάσιμο? Ή κάποια άλλη ιδέα. Πραγματικά μας έχουν σπάσει τα @@ με αυτόν τον στρατό και με βλέπω να πληρώνω πολλά εισιτήρια πάνω κάτω και δεν τα έχω…

 • aggelos Says:

  kalhspera sas! einai na parousiato stis 14/01/2014 ston aylwna. exw 1etisia anavoli kai 2 eksamines. thelw na zhthsw apalagh. alla thelw tin voitheia sas sas parakalw prepei apigontos na exw kapoio xarti apo giatro? exw kleish rantevou tin triti 07/01/2014 na perasw apo giatro, alla den eimai athina na parw to xarti katataksis akomh kai den kserw ti na kanw. na paw athina kai afou parw to xarti katataksis na paw ekei s kapoio giatro kai meta frourarxeio? h na paw ston giatro tin triti kai me to xarti tou giatrou paw pairnw to xarti katataksis kai paw frourarxeio? apla den kserw pws akribos na to kanw! elpizw na min sas zalisa. parakalw apanthste moy giati einai epigon!
  y.g. an den exw xarti apo giatro tha exw problhma? dld an paw mono me to xarti katataksis sto frourarxeio?

 • alex Says:

  kalispera paidia felo na kano mia erotisi …. eimai anupotaktos eksoterikou.. douleuo 6 xronia stin tsexia kai exo pari kai spiti..kafe xrono stelnan xarti stous gonis mou gia na parousiasto .. ego den parousiastika pote … simera piran tilefono stous gonis mou oti exo dikastirio apo to stratodikio ti na kano?

 • alex Says:

  na simioso oti exo diabatirio tsexiko kai tautotita tsexiki logo tou oti genithika tsexia kai se ilikia 13 xronon piga ellada me tous gonis mou kai molis irfe to xarti tou stratou efiga tsexia

  • Trai Says:

   Koita an exeis skopo na meineis tsexia,mhn ertheis sto dikasthrio kan.den prokeite na athowtheis h na deikseis kalo xarakthra kai na poune ok..opote meine tsexia

  • Ελένη1955 Says:

   Αλεξ, σου ηρθε να πληρώσεις 6000 ευρω και τι εκανες. Εμεις πληρωσαμε την πρωτη φορα που ισως δεν επρεπε και τωρα μας ηρθε να ξαναπληρωσουμε γιατι τον κάλεσαν να παρουσιαστεί παλι. Αυτο δεν ειναι κρατος, τι να πω.

 • Πέτρος Says:

  Γεια σας,

  Εχω διπλή υπηκοότητα (Ελληνική-Γερμανική). Ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής αλλά κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο χρόνο θα φύγω για Γερμανία. Η αναβολή μου (λόγω σπουδών) λήγει τέλος του 2015. Κάτι εχω ακούσει οτι παίζει με όσους έχουν συγκεκριμένα και τη Γερμανική υπηκοότητα (επ’αόριστον αναβολή ή κάτι τέτοιο). Ξέρει κανένας τι παίζει και τι πιθανότητες υπάρχουν να το αποφύγω τελείως?

 • Giorgos Says:

  Kalispera, exo paromoio thema me ta paidia apo pano. Eimai kai egw ligo parapano apo ena xrono germania, gia ipikotita den ginete akoma, xriazome kapoious mines akoma. K prepei na parousiasto ton allo mina. Skeftome apla na katevo kato na miliso me giatrous, dinoun etsi anavoli toulaxiston? an apoktiso k ipikotita meta prepei na tin ksefortotho tin elliniki? ginete? Apla einai adinato na ypiretiso, xoria pou dn to thelo katholou gia polous logous..

  Voithia!

 • antonis Says:

  παιδια σοσ!!επειδη ειχα προσφατη μετακομιση το χαρτι του στρατου πηγε στο αστυνομικο τμημα της περιοχης τησ παλιας διευθηνσης!!μ ειπαν απο το παλιο α.τ οτι θα το στηλουν στο α.τ της νεας περιοχης μου!!πηγενοντας στο α.τ της νεας περιοχης μου, μου ειπαν οτι δεν εχουν καποιο χαρτι για μενα και αν εθει κατι θα με ιδοποιησουν!!η ημερομηνια καταταγης περασε και δεν ενημερωθηκα ποτε!!τωρα εμαθα οτι μ μπηκε στην εφορια να πληρωσω το ποσο των 6.000 ευρω!!!αν παω τελικα κια παρω την αναβολη επειδη σπουδαζω θα διαγραφει το ποσο αφου δεν εγινε λαθος απο την μερια μου?ευχαριστω!

 • ΜΠΕΚΡΙΔΕΣ Says:

  Εσεις οι παλιοι που θεωριστε καλυτεροι γιατι να παμε εμεις οταν οι αλλοι που εισται εσεις δεν μας δειχνεται το δρομο παραμονο λετε μαλακιες μεσω μιας οθονης,Και που ειναι η μαγκια που ειναι τα παντελονια που φοραται εσεις και μηλατε για μας,Για πιο λογο να παει ενας λαος να πολεμησει οταν βλεπει την πατριδα του ηδη εξαθλιωμενη? Του πεφτει η ψυχολογια για να ανεβει χρειαζομασται ατομα που αγκιζουν τις ψυχες των ανθρωπων και οχι αυτοι που το παριστανουν διθεν καλοι και σοφοι

 • ΚΑΛΟΣ Says:

  ΣΩΣΤΟΣ!

 • Πάνος Says:

  Γεια χαρά.

  Μια βοήθεια θα ήθελα. Έκοψα την αναβολή για τον ερχόμενο Ιούλιο. Είδα στο ίντερνετ ότι μάλλον παρουσιάζομαι 7-9 Ιουλίου, αλλά δε μου έχει έρθει ακόμα το χαρτί. Το θέμα είναι πως περιμένω το χαρτί για να πάω και να πάρω απαλλαγή. Έχω χαρτί από τον οφθαλμίατρό μου ότι έχω οπτική οξύτητα 1,5/10 και από τα δύο μάτια (με γυαλιά). Κανονικά έχω 2,5/10 (ΑΟ) και 2,7/10 (ΔΟ), αλλά ο οφθαλμίατρος το κατέβασσε λίγο για ασφάλεια. Το έγγραφο της σωματικής ικανότητας λέει πως αν κάποιος έχει οπτική οξύτητα κάτω από 3/10 και στα δύο μάτια, βγαίνει Ι5. Πιστεύετε ότι εύκολα θα το πάρω ή δε θα μου το δώσουν; Έχω ακούσει για διάφορες παρατυπίες, όμως εγώ, ακόμη και χωρίς την “παρέμβαση” του γιατρού, το δικαιούμαι. Μπορώ να επιμείνω να μην παραμείνω στο στρατόπεδο λόγω των ματιών μου και να φύγω; Ευχαριστώ.

  • Παναγιώτης Says:

   Πάνο, αν θες γράψε τι έγινε με το θέμα σου, ρε συ. Έχω κι εγώ παρόμοιο πραγματικό οφθαλμολογικό πρόβλημα και με καίει! Ευχαριστώ πολύ!

  • Πάνος 2 Says:

   Φίλε Πάνο, τι έγινε τελικά με την περίπτωσή σου; Σου την έδωσαν; Με ενδιαφέρει, γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα!

 • Manos Says:

  Kalhspera paidia kai sygxarhthria gia th selida!H anavolh mou lhgei 31/12/14..epeidh spoudazw se 2h sxolh mou ipan den dikaioumai allh anavolh logo spoudwn alla den mporw na kopsw th sxolh sth mesh giati einai iatrih kai exw klinikes.ti mporw na kanw gia na parw ena xrono anavolh?

 • Gladius Says:

  @Manos

  Αναβολη για ψυχολογικους λογους ετησια ή 2 εξαμηνιαιες. Αμα εισαι και ιατρικη, παρε και ενα χαρτι απο εναν συναδελφο σου κατα προτιμηση απο δημοσιο νοσοκομειο οτι δεν την παλευεις ψυχολογικα να πας στρατο τωρα και θελεις μια αναβολη καιτουλαχιστον για ενα χρονο χαλαρα θα την τσιμπισεις..

 • vagos Says:

  Εχω παρει εξαμηνη αναβολη για ψυχολογικους λογους(αγχος) δν ειπα ψεματα μιλησα με ψυχολογο και τωρα Μαρτη του 2015 θα παω. Γινεται να παρω μια ετησια και αλλη μια εξαμηνη κα να παρω απαλλαγη, για τι δεν την παλευω αγχωνομαι τρελα!!!

 • vasilis Says:

  kalispera paidia, exo ena megalo problima afou ipofero apo xronia katathlipsi ke krisis panikou apo to 2001 mexri ke simera eixa parousiasti to 2004 ala den ta katafera ke pira 6 mines anaboli. o giatros mou eixe sistisi na paro I5 ke ego tote den dextika. mexri simera den exo parousiasti ke eime anipotaktos. thelo na pao stin asfalia ke na diakopso tin anipotaksiamou ala den gnorizo an mporo na zitiso apalagi. mipos kapios mpori na boithisi ke na mou pi an ginete ke me pio tropo?

 • Giannhs1312 Says:

  kserei kaneis ti diadikasies prepei na kanw gia na dhlwsw antirrhsias?

 • Giorgos Says:

  kalispera.me kalesan na parousiasto 10/3 alla mou eipan oti mporo na zitiso mia eso anabolh.ego gia logous douleias prepei na meino ektos stratou kai na parousiasto to septemvrio.thelo dld sinolika 3 eso anavolh.an parousiasto kai zitiso anabolh gia logous oikonomikous iparxei periptosh na mou tin dosoun?

 • Haris Says:

  Παιδιά εσείς που είχατε το οφθαλμολογικό θέμα τι κάνατε τελικά? Έχω κι εγώ πρόβλημα σοβαρό με τα μάτια μου και ψάχνω να δω τι θα κάνω οπότε αν μπορεί έστω κάποιος να απαντήσει θα του ήμουν ευγνώμων γιατί επείγει αρκετά.. Ευχαριστώ για οποιαδήποτε πληροφορία.

 • πρώην Συριζαίος Says:

  γειά σας,
  εγώ λόγο το γεγονότος ότι είμαι φιλοσοφικά άπατρις
  έστειλα e-mail σε 7 ψυχιάτρους και μίλησα καθαρά,
  δεν είπα πράγματα εκτός θέματος όπως φιλοσοφικά άπατρις γιατι δεν έχουν χρόνο για παραμύθια και βλακείες.
  Είπα ψυχολογικοι λόγοι, κρίσεις πανικου.
  μου απάντησαν 3 στο e-mail – γιατι δεν πηρα τηλ αμέσως
  και ένας πολύ θετικά και ολα κομπλέ.

  Τι κόμμα να ψηφίσω;
  Ο Σύριζα σαν Κυβέρνηση αγαπά τον στρατό και καταπνίγει την αριστερή πλατφόρμα.

  Σας σέβομαι όσοι είσαστε Έλληνες, όπως δεν θα σας κάνω Απάτριδες [με κεφαλαίο Α γιατί όπως και ο Άθεος το Τίποτα είναι Ιερό – πλάκα κάνω, απλά δεν ανήκω στους γονείς μου, και τους προγόγνους μου, τους σέβομαι όπως και τη χωρα που ζω, αλλά δεν ταυτίζω το έιναι μου με διαφορετικούς ανθρώπους γιατί παραμένω εγώ – δεν είναι εγωιστικό να αντιλαμβάνεσε το είναι σου και να το διαχωρίζεις απο επιλογές που προαποφασιζονται ρομποτικά πριν καν γεννηθείς]
  όπως δεν κάνω έναν Έλληνα Άπατρι έτσι κι αυτός με τη βια δεν μπορεί να με κάνει.

  Πχ λένε υπάρχουν 3 βασικές αιτίες απατρίας [και χιλιάδες άλλες ισως]
  1. νευραξωνικά ήπιος αυτισμός που οδηγεί σε
  μη απόλυτη ταύτηση με σύνολα
  2. ευφυία-υπερδραστηριότητα του μπροστινού λοβού
  σε σχέση με ένα μέσο μεταιχμιακό σύστημα-limbic system [μελετα την ορολογία]
  3. ιδεολογικοί όροι από το περιβάλλον-ανατροφή ή [πιθανός] άλλες ήπιες γενετικές προδιαθέσεις [σε φάσματα-individual differencies by Robert Sapolsky μελέτα σχετικά]

 • Dominator Says:

  Όλα αυτά περί τρελόχαρτου κ.λπ. στη θεωρία κύριοι (έτσι κι αλλιώς στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια κανείς δε θα μπορεί/θέλει να μπει)…
  Στην “πράξη” όμως και στην πραγματική ζωή “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον” και το τρελόχαρτο (που όσο και να προσπαθήσει να το κρύψει κάποιος αργά ή γρήγορα μαθαίνεται) αποτελεί κοινωνικό στίγμα που δε φεύγει ποτέ από πάνω σου όσα χρόνια κι αν περάσουν!
  Καλώς ή κακώς (κακώς κατά την άποψη μου) η στρατιωτική θητεία είναι μια ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για όλους τους σωματικά και ψυχικά υγιείς Έλληνες άνδρες και η “αντίδραση” αυτή μπρος στην υποχρέωση (όχι το τρελόχαρτο αυτό καθεαυτό) δείχνει το χαρακτήρα και τη “στόφα” του καθενός!
  Το να εκμεταλλεύεσαι αυτή τη δυνατότητα π.χ. για να φορτώσεις τα σκοπέτα σου κ.λπ. σε κάποιον άλλο πως σας φαίνεται;Τι άνθρωπος μπορεί να είναι αυτός που ενώ μπορεί να υπηρετήσει κανονικά, προσποιείται τον τρελό για να γλυτώσει 9 μήνες θητείας και μάλιστα θητείας της πλάκας;Πως θα αντιδρούσε αυτός ο άνθρωπος σε μια πολύ πιο σοβαρή υποχρέωση απ’ τη “στρατιωτική θητεία” στη ζωή του;
  Όσοι νομίζουν λοιπόν ότι “καθάρισαν” να είναι σίγουροι ότι κάποια στιγμή, κάπου στη ζωή τους θα το βρουν μπροστά τους (γιατί κακά τα ψέματα “ένα μεγάλο χωριό είμαστε και καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα”)…

 • Xristosss Says:

  Mages exw parei 2 etisies anavoles logo agxous kai oxi kalou upnou alla xwris xarti giatrou,k einai na mpw twra..8a mou dwsoun apallagi xwris xarti giatrou efoson monoi tous mou dwsan 1+1 xrono anavoli?

 • Klomo Says:

  Dominator@ Κάνεις λάθος. Τα περισσότερα που είπες περί υποχρέωσης και λοιπά είναι στην πραγματικότητα αξιολύπητα γελοία σκουπίδια. Είναι πέρα απο γελοίο να φυλακίζεσαι για κάτι τόσο εντελώς άχρηστο ή να πρέπει να κάνεις μια ολόκληρη περίπλοκη διαδικασία για να ΜΗΝ πάς απο τέρμα καθυστερημένους νταχτιρντίμπουρτζόβλαχους ψυχολόγους, δικηγόρους και ψυχιάτρους που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να σε βοηθήσουν παρότι είναι αυτό το αναθεματισμένο επάγγελμα τους και το κάνουν με εξαιρετική δυσφορική δυσκολία λές και τους είπες να βγούν γυμνοί και να τρέξουν στους δημόσιους δρόμους για 10€.

  Κοίταξε, εγώ…είμαι ΔΕΙΛΟΣ και δεν θέλω να μην ενταχθώ στο στρατό απο απλή αρέσκεια αλλά να ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ απο βέβαιη ψυχική breakdown. Τι εννοώ… Λοιπόν, καταρχήν είναι εξαιρετικά ψυχικά αδύναμος στο νταϊλίκι ή οτιδήποτε παρόμοιο… μπούλινγκ κτλ. Και αγαπάω τον εαυτό μου και δεν θέλω να πάθει απολύτως κανένα κακό και ξέρεις πως ο στρατός είναι γεμάτος καζούρα. Καταλαβαίνεις αυτό το γεγονός; Είναι απλά τα πράγματα. Θέλω τον εαυτό μου σώο και ψυχικά αβλαβής.

  Επίσης ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να κάνω παρέα και φιλίες με Έλληνες και ΔΕΝ ΘΕΛΩ. Για την ακρίβεια είμαι εντελώς αρνητικός σε αυτό για πολλούς αληθινούς έγκιρους λόγους οπότε θα είμαι εντελώς μόνος και εκτεθιμένος εκεί όπου θα γίνω ψυχικά αδύναμος και σαν τον τύπο που τον πειράζουνε… και δεν θέλω να πάω ξανά σε αυτό το σκοτεινό μέρος.

  Οπότε ΟΧΙ. Όχι πια. Δεν θέλω να γυρίσω ξανά στην Ελλάδα. Καλυτερα να πάω ΚΑΠΩΣ στρατό εδώ στην Ολλανδία προτιμότερο. Το μόνο που κάνουν οι Έλληνες είναι ΚΑΚΟ και είναι τα χειρότερα μοχθηρά σκατά αυτού του κόσμου. Μόνο πόνο, ψυχικά τραύματα, σκατένιες γελοίες ασυναρτησίες που είναι φράσεις ή λέξεις που πρέπει να προσποιούμαι πως καταλαβαίνω, κακίες, υπερβολικά δυνατές ξελαριγκιασμένες τσιρίδες που είμαι ευαίσθητος μου δώσατε και γενικά τρομερή ηλιθιότητα γιατί είστε κολλοσιαία πανκαθυστερημένοι.

  Ευχαριστώ πολύ για τα ψυχικά τραύματα και την κακία. Είστε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ είναι λάθος σε αυτόν τον κόσμο. Η ενσάρκωση του χειρότερου κακού και της νοητική καθυστέρησης. Ελπίζω η λύπη μου για την αυτιστική πουστιά σας να δυναμώσει… Σας λυπάμαι που είστε τόσο απερίγραπτα κακά ζώα και αναρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ στον πούτσο πρέπει…ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΟ ΚΩΛΟ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΡΡΡΡΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΣΧΗΜΟΜΟΥΡΗΔΕΣ SPANK-BUBBLE ΜΑΛΑΚΕΣ!!!!!

  Μακριά. Φύγετε και πηγαίνετε μακριά… Δεν θέλω ναωσας ξανακούσω πια…

 • ondos petyxe.. Says:

  To dokimasa , petyxe kai eimai mia xara 🙂

 • Λαζαρος Says:

  Ρε παιδια εμενα το τελευταιο διαστυμα ειχε συμβει ενα περιστατικο,Τελος παντων να μην τα πολυλογο ετυχε να με στειλουν σπαρτη,Οπου χτυπυσα το κεφαλι μου,και με στειλαν 1 χρονο πισω,Τωρα ακουσα οτι επομενη σειρα φευγει Η αυγουστο η Σεπτεμβριο λογικα το δευτερο,Και με εχει ανχωσει καπως η ιδεα του στρατου Εκανα 50 μερες Στην σπαρτη οποτε εχω ορκιστη,αλλα φοβαμα παλι να ξανα αντρικρισω αυτο το μερος,Με εχει πληγωσει αφανταστα,Οποτε σας παρακαλω θα ηθελα εαν γινεται να μου πειτε τι να κανω στο κατω κατω οπως λεει το αρθρο δεν μπορεις να αναγκασεις καποιον να παει χωρις τη θεληση του ετσι δεν ειναι,περι στρατου ,περι δουλεια περι οτιδιποτε….Κανονικα μου ειχαν πει οτι αφου ορκιστικες δεν προκειται να ξαναπας,1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ….Δεν ειναι ο στρατος για μενα εγω κολεγιοπαιδο ειμαι….Ξερω τι σχεση εχει αυτο δεν νιωθω καταλληλος για στρατευμα,δεν θελω να προσβαλω κανεναν,Δεν εισται ηλιθοιοι εσεις που υπερετησαται αλλα οπως και να το κανουμε γουστα ειναι αυτα…Μην με παρεξηγησεται….Μια συμβουλη θελω μονο…9 μηνες δεν παιρναν με τιποτα…..50 ΜΕΡΕΣ Ειχα να αντιμετωπισω ενα ματσο αλητακια….Δεν βρηκα ηρεμια,Εχασα τον αδερφο μου σε αυτοκινητικο δυστιχημα το 2013…..Εχω αλλο εναν μικρο αδερφο,ξερω βεβαια οτι με αυτο που κανω ρεζιλευω την οικογενεια μου αλλα δεν ειμαι δυνατος,ειμαι αδυναμος χαρακτηρας και το παραδεχομαι…Ελπιζω ο μικρος μου αδερφος να μην καταντησει σαν εμενα,εγω ξοφλυσα στην ζωη μου απο ολλες τις πλευρες και σαν αδερφος και σαν γιος…..ειμαι ενα χαμενο παραμυθι

 • Stelios1983 Says:

  Καλησπέρα σε όλους. Παρουσιαστηκα το 2002 και πήρα αναβολή διότι ειμαι ο μόνος που συντηρούσε την μητέρα μου και την αδερφή μου. Από τότε δουλεύω σαν το σκυλί και συντήρω την ανίκανη για εργασία μητέρα μου. Είναι καρκινοπαθης.
  Ζω στο ενοίκιο και δουλεύω αρκετά χρόνια σε μια επιχείρηση. Σήμερα ελαβα χαρτί κατάταξης για 01/09/2015. Παράλληλα να ενημερώσω ότι έχω λαμα στην κνημη η οποία μου Έχει αφήσει αρκετά κουσούρια.
  Αν παρουσιαστώ θα πρέπει να αφήσω τη δουλειά μου και η μάνα μου να μείνει στο δρόμο αβοήθητη.Ακομα κ αν θητευσω και τελειώσω θα έχει καταστραφεί η ζωή μου,διοτι δεν θα έχω δουλειά και εννοείται πως δεν θα βρω.Έχω σκοπό να πάω στο στρατολογικό να τα πω όλα αυτά. Πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο η μου προτεινετε Κάτι αλλο?

 • lampis Says:

  Geia sas exw arxisi kanonika tn thitia mou alla den tn palevo mesa mou einai para polu diskolo naprosarmosto os apithano ti m protinetai gia na para apalagi kai na stamatiso tin thitia mou kai thelw kai kati allo exw akousei m to i5 pws dn mporeis na kaneis pl pragmata stn zwi sou mexri pws dn mporeis na pareis pragnata sto onoma sou p.x (epixirisi,spiti,kai diafora alla)

 • Ελένη1955 Says:

  Καλημέρα σας, Πρόκειται για τον γιο μου ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα πριν απο 5,5 χρονια για να ζήσει στην Αμερικη διοτι εχει και Αμερικανικη υπηκοότητα. Απο τοτε ζη και εργαζεται εκει. Σε 1,5 χρονο θα παρει το χαρτι απο το Ελληνικο προξενειο οτι ειναι μονιμος κατοικος εξωτερικού όποτε θα σταματήσουν να τον κυνηγάνε. Οταν τον καλέσανε για το στρατο και δεν πήγε του είπαν για να ειναι ανυπότακτος εξωτερικού πρέπει να πάρει ενα χαρτί απο το ΕΠ της Νεας Υορκης το οποίο έκανε μετα απο λιγους μηνες του ηρθε το πρόστιμο των 6000 ευρω. Δεν είχαμε λεφτά αλλά δανειστήκαμε και πήγαμε και το πληρώσαμε για να ειναι εντάξει το παιδι μας. Μετα απο λιγους μηνες τον καλέσανε και πέρασε στρατοδικειο και μετα απο καποιους μηνες τον καλέσανε παλι να παρουσιαστή για να υπερετησει. Τώρα μας ηρθε χαρτί απο την εφορία οτι χρωστάει παλι 6000, εχω τρελαθεί δεν ξερω τι να κανω. Μηπως ξέρετε τι πρεπει να κανω. Ευχαριστω πολυ.

 • NikosM Says:

  Gia s olous me lene Niko kai eno eixa apofasisi to kalokairi oti tha pao se mia sxoli t O.A.E.D.twra mou fenontai polles oi wres kai thelo na katsw 1 xrono kai oi eggrafes sta sxolia exoun klisi ti na kano ean pao se psixiatro iparxi periptosi na kritho telios akatalilos?

 • Marios Says:

  Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει κανά συνεργαζόμενο γιατρό επι αμοιβής γιατί φεύγω για μεταπτυχιακό και θέλω οπωσδήποτε αναβολή

  Ευχαριστώ

 • Stratokauloi = krifes poustares Says:

  @Klomo eisai Ollandia?? Tixere!
  Kai egw ekei tha vriskomai sintoma (elpizw)
  Douleveis ekei? (an mou epitrepeis thn erwthsh)

 • Σωτήρης Says:

  Γεια σας. Εγώ πήγα σε ψυχίατρο, δεν ήταν γνωστός. Διάβασα για το “Σύνδρομο Άσπεργκερ”. Ο γιατρός με έβαλε να συμπληρώσω τεστ, επελεξα τις “μη Νορμάλ” επιλογές, μα δεν το παράχεσα γιατί θα φαινότανε. Δεν ήταν κολληταρι μου ο γιατρός να του πω ανοιχτά ότι θέλω ένα χαρτί. Είναι εύκολο να το παίξεις τρελός. Άπλά συμπληρωνεις χαρτιά, κι όταν σε ρωτάνε υπερτονιζεις αντικοινωνικά ή παράδοξα μοτιβα σκέψης. Καλό είναι να διαβάσεις ένα σύνδρομο, και να μιμιθεις τα εύκολα. Είναι λάθος ο μύθος ότι πρέπει να είσαι ηθοποιός! Επίσης δεν χρειάζεται να επικαλεστείς κάθε σύμπτωμα ενός συνδρόμου, ξεκινά από τα εύκολα. Μετά πήρα το χαρτι και το έδειξα σε στρατό και άλλες υπηρεσίες για να γινει κρατικά επίσημο. Καλό είναι μετά να πας και σε κρατική επιτροπή να βγεις τελείως “συνδρομικος” .

  • Manolis Kalergis Says:

   Καλα λένε πως η ημιμάθεια ειναι χειρότερη απο την αμάθεια.
   Το σύνδρομο asperger δεν ειναι τρέλα. Οι άνθρωποι με asperger έχουν συνήθως υψηλό δείκτη νοημοσύνης . Οπως ο Marc Zuckerberg που έφτιαξε το Facebook. Αν δεν το ξέρεις εχει asperger. Και φυσικά δεν ειναι τρελός.

 • Nikos1992 Says:

  Παιδια μπαινω φαντάρος στς 7/3/2016 σε μια βδομαδα δλδ γινεται να κανω κατι για να μν μπω γτ παιζω ποδοσφαιρο και δεν θελω να φυγω.. Αν μπορειται να βοηθήσετε θα το εκτιμούσα.,!!

 • Giannhs70 Says:

  Ανυπότακτος εξωτερικού έως τα 36. Εσωτερικού άλλα 10 χρόνια.

  Τώρα σε ηλικία 46 χρονών παντρεμένος με 2 παιδιά, τι έχω να φοβάμαι, τι έχω να ελπίζω. Όλα αυτά τα χρόνια δε με ενόχλησε κανείς, οπότε και φοβάμαι να ταράξω τα νερά..

  Τι ισχύει στη περίπτωσή μου;

  Ισχύουν πχ. τα περιβόητα 6χιλιάρικα; Παίρνω κανονικά διαβατήριο;

 • Nick Says:

  Παιδιά καλησπέρα, μπήκα φαντάρος το Σεπτέμβρη του 2016 και 1 μήνα μετά πείρα αναβολή για “αγχώδη συναίσθημα”. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν τους άντεχα και θα είχα τρεξίματα αν έφτανα στα όρια και άρπαζα κανένα απ’ το λαιμό, οπότε το έπαιξα κλάψα, τα φούσκωσα και λίγο λέγοντας ότι έχω προσωπικά προβλήματα έξω και πείρα την 1η ετήσια αναβολή. Δεν είμαι κανένας αληταράς που πλακώνει κόσμο αλλά εκεί μέσα σε τέτοιο σημείο με έφεραν. Το θέμα μου είναι ότι δουλεύω security σε ιδιωτικό τομέα και μας υποχρεώνουν να για να πάρουμε την άδεια security να έχουμε χαρτί από ψυχίατρο δημοσίου. Αν βγάλω Ι5 θα έχω προβλήματα στη δουλειά μου? Μήπως μετά δεν θα μπορώ να ανανεώσω την άδειά μου?

 • Thanoi Says:

  Καλησπέρα.είμαι κάτοικος εξωτερικού ανύπαντρος με 2 μωρά παιδιά.2 χρ το μεγάλο 6 μηνών το μικρό.δεν πάω στρατο γιατί πρέπει να ζήσω την οικογένεια.πήρα στη στρατολογία μου είπαν ότι θα μου δώσουν μία δίμηνη αναβολή για κοινωνικούς λόγους(οικογένεια).παρουσιάζονται 8 μαιου του 16.να πάρω χαρτί από ψυχίατρο ή να πάω με τις παντόφλες να παρουσιάσω και να πω την πραγματικοτητα?ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι μέσα και η οικογένεια μου να πειναει γιατί θα τα τιναξω όλα στον αέρα.πλας θα δηλωσω ότι πασχω από αγοραφοβία και νευρικότητα πράγμα που μπορεί να με οδηγήσει σε απίστευτη βιαιότητα. Τι προτείνεται?

  • Spiros Says:

   Γραφτους στ αρχιδια σου και μην ασχολείσαι. Κι οτι γινει…στη χειροτερη να σου ζητησουν 6000… Αμα μπεις μεσα σκεψου μονο ποσα θα χάσεις και λογω του οτι θα χασεις τη δουλειά σου και λογω των εξοδων σου ως φανταρος.

 • anonymous Says:

  παιδια εχω στα αληθεια καταθλιψη και θα περασω απο επιτροπη απαλλαγων μηπως μπορειτε να μου πειτε τι ερωτησεις κανει και αν η ειδοποιηση απο τη στρατολογια για το ποτε περνας απο επιτροπη απαλλαγων γραφει την παθηση σου.Ευχαριστω

  • dima Says:

   αν τους ενδιαφερει σε ρωτανε βασικες ερωτησεις, τι εχεις, τι κανεις στη ζωη σου, στη δικη σου περιπτωση πως τα βλεπεις τα πραγματα, να καταλαβουν τη φαση. αν δεν τους ενδιαφερει δεν σε ρωτανε τιποτα. το χαρτι (εμενα περσι μου ηρθε sms μονο) δεν γραφει την παθηση, μονο ποτε να πας.

 • Natada Says:

  Μπορει ο γιος μου να παρει αναβολη- απαλαγη λογο μιας επιλιπτηκης κρισης που ειχε πριν 4 χρονια.εχει κ ελεφρια νοητικη ατερηση ξερει καποιος να μου πει?

 • Vasilis82 Says:

  Καλησπέρα παιδιά,

  Εχω κάποια προβλήματα όρασης με τα οποία βάση του ΦΕΚ βγαίνω Ι4.(μονοφλαμία και 3 βαθμούς μυωπία στο ένα μου μάτι).

  Θα ήθελα όμως την συμβουλή σας με βάση τις όποιες εμπειρίες έχετε.

  Με βάση την μονοφθαλμία μου, είμαι Ι4. Παρόλ’αυτά, φοράω οφθαλμολογική πρόθεση η οποία πρέπει να αφαιρείται καθημερινά και να καθαρίζεται με συγκεκριμένα υγρά. Το πρόβλημα μου είναι οτι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται εντός στρατοπέδου τόσο για πρακτικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους.

  Πιστευετε οτί μπορώ να βγω Ι5 με βάση τα παραπάνω;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Thanos Says:

  Καλημέρα.με 2 παιδιά και ένα κυοφορουμενο παίρνω απαλλαγή?

 • Kakaroto Says:

  Εγώ παίδες είχα 8 χρόνια αναβολή λόγω σπουδών. Τώρα τελειώνει και θα κάνω ότι χρειάζεται για να την συνεχίσω λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.
  Θα πρέπει να συμπληρώσω κι άλλα 2 χρόνια αναβολών για να πάρω το τρελόχαρτο μου? ή μήπως υπάρχει πιθανότητα (παραθυράκι) να μου το δώσουν πιο γρήγορα λόγω του ότι είχα κι άλλα 8 χρόνια αναβολής?

 • Jim Says:

  Vre gamiste ta ta komatoskila na poume. To kathe paliopapari oti tou katevei remalia poli aera pirane. Askou ekei thrasos mas katestrepsan th xora kai exoun kai apetiseis. Ouuuuust koprites prodotes eksooo reeeee. KAMIA XARH sto kratos. Makriaaaa. Kathe mera h katastash xiroterevei. Foroi apo edw foroi apo ekei kai zitane na mas fane kai zoh. Thn katara mou na exoun ta tsoglania kai na karkiniasei oti agapane. PLIRH ANIPAKOH kai kodra sth sapila tous. Egw pistevw me ligh kouvendoula ola linonde. Kalitera na peksw ksilo para na ipiretisw afta ta mounopana. Thareis kai tous xrostame kati. To xoma diko tous nomizoun einai. Kseftiles tou anthropinou idous arketa! Telos oi malakies. Den polemame gia ksena “pistevw”. Na afisoume ta remalia na peksoun bounies ka8omaste kai mas 8isiazoun san ta provata. Ksipnate reeeee. Anikste ta matia sas kai dite pious ipiretite!

 • Γιώργος Says:

  Αν δεν πάω 5 ημέρες πρίν στο φρουραρχείο και πάω 4 ημέρες πρίν θα μπορέσω να κάνω τις απαραίτητες διαδικασίες?

 • Yannis S Says:

  Την καλησπερα μου
  Ειμαι μονιμος κατοικος εξωτερικου εδω κ 18 χρονια. Με χαρτια κ επ αοριστο αναβολη ως μονιμος κατοικος απο προξενειο κ στρατο.

  Σκεφτομαι να κατεβω Ελλαδα με την γυναικα μου μιας κ μου προσφερθηκε μια πολυ καλη δουλεια. Θα πρεπει οποωσδηποτε να κανω θητεια; Κ πως ο στρατος μπορει να με βρει. Περα απο ολα τα αρθρα κ κατεβατα σε ρεαλιστικη κατασταση τι πεζει; Δηλαδη εαν δεν δηλωσω οτι γυρισα κ κοψω το μονιμος κατοκος. Πως με βρισκουν ουσιαστικα κ ποσο περιθωριο εχω;

  ειμαι 41 χρονον
  ατεκνος αλλα με παιδι στο δρομο μαλλον του χρονου
  Με βρετανικη υπηκοοτητα

  χαρτια ικα, σικα, μικα δεν εχω τιποτα ελλαδα κ φορους ποτε αλλα θα ανοιξω λογικα με την νεα δουλεια

  Μπορει καποιος να βοηθησει;

  Ευχαριστω πολυ

 • AK Says:

  “Επισημαίνεται ότι όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί τους καταβάλλει, ως αντίτιμο, χρηματικό ποσό
  ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, στέγαση, ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου έχει καθοριστεί στα διακόσια είκοσι τρία και πενήντα τρία (223,53) ευρώ μηνιαίως.”
  Οι πρωτοι 2 συνδεσμοι δεν δουλευουν , αυτος εδω επισης παρεχει χρησιμες πληροφοριες :
  https://www.dikaiologitika.gr/dikaiologitika/som-asfaleias/27351/ti-isxyei-gia-ti-stratiotiki-thiteia-ton-antirrision-syneidisis

Leave a Reply